Tamperelainen 24.3.2018

folder_openLehtijutut, Yleinen
commentEi kommentteja

La Stradassa hauska Gabriel, tule takaisin

Katariina Fleming

La Stradassa nähdään kevätkauden ehkä hauskin esitys. Gabriel, tule takaisin saa oivallisen tulkinnan kehitysvammaisteatterilta.

Mika Waltarin vuonna 1945 kirjoittama Gabriel, tule takaisin on klassinen huijarin tulkinta.Kapteeni Gabriel Lindström tapaa Helsingissä pikkukaupunkilaisen Kristiinan ja saa tämän ihastumaan itseensä. Niinpä hän matkustaa pikimiten naista katsomaan. Pahaksi onneksi isosisko Ulriika on ottanut haltuunsa sisarensa rahat. Talossa asuu myös naisten sisarentytär Raili, jota pidetään piian asemassa. Hänenkin perintörahansa ovat Ulriikan takana. Ovela kapteeni muuttaa nopeasti ihastuksen kohdetta ja alkaa vietellä Ulriikaa, joka putoaa kuin kypsä hedelmä hänen syliinsä. Lopussa kapteeni huomaa yllättäen tulleensa itse höynäytetyksi.

Mika Waltarin kirjaa vaivaa Ritva Arvelon sovituksen jälkeenkin hätäisyys. On vaikea uskoa, että nainen heti suostuisi ostamaan miehen kanssa yhdessä kartanon, varsinkin kun tämä hyvin suorasukaisesti pyytää rahaa. Voisi kuvitella, että vähän enemmän pitäisi pehmitellä ja puhua rakkauden kieltä. Toisaalta – pari viikkoa sitten uutisoitiin miehestä, joka rakastuneena oli antanut naiselle kymmeniä tuhansia.

Anu Panulan ohjauksessa tarina elää letkeän sujuvasti. Keijo Kuivasen Gabriel on täysverinen naistenmies – sutki, notkea puheissaan ja nopea käänteissään. Titta Sillmanin Kristiina käyttää oivallisesti kehon kieltään ihastuksen merkiksi, mutta osaa olla myös napakka. Marjo Minkkisen Ulriikan ihastuminen on jo melkein traagista katsottavaa – häntä viedään kuin pässiä narussa. Mari Heinilän Railissa on oveluutta ja tarkkuutta – hän näkee ainoana Gabrielin läpi. Ja mitä siitä seuraakaan!

Koskaan en ole nähnyt yhtä hauskaa toteutusta Gabrielista. Suuri osuus on Seppo Helteen äänillä ja Markus Pieniluoman tehosteilla. Miesporukka juontajana Niko Pohja ja taustalla Kalle Bister, Leevi Paalanen ja Atte Selin tuovat kokonaisuuteen iloa. Jorma Panulan säveltämä musiikki soi upeasti taitavien muusikoiden esittämänä.

Työryhmän yhdessä ideoima lavastus ja puvustus toimivat hyvin. Paperikauppaa pitävien sisarusten koti takkoineen ja mukavine huonekaluineen on viihtyisä. Varsinkin, kun tietää miten vähillä rahoilla teatteri joutuu toiminaan. Pelkästään kuukauden vuokra on 3000 euroa ja kaupungin avustus 1500 euroa vuodessa. Tähän toivoisi päättäjiltä ymmärrystä – myös kehitysvammaisilla on oikeus taiteen tekemiseen ja harrastamiseen.

Related Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed

Valikko